دستگاه ماینر
برای استخراج بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال، اصلیترین موضوع، تهیه? یک دستگاه یا سختافزار مناسب است که بتواند بیشترین بازده را به فرد ماینر برساند. در این مقاله ضمن توضیحات مختصر دربارهی سختافزارهای ماینینگ، برخی نکات مهم قبل از خرید دستگاه استخراج را بازگو میکنیم و در پایان نحوه تست این دستگاهها را توضیح میدهیم.
از هر سختافزار کامپیوتر که توان پردازشی داشته باشد، میتوان برای استخراج یا همان ماینینگ استفاده کرد. به طور کلی مهمترین سختافزارها و دستگاههای مورد استفاده برای استخراج عبارتند از:
- پردازنده مرکزی (CPU)
- پردازنده گرافیکی (GPU) یا همان کارت گرافیک
- دستگاه یا کارت FPGA
- دستگاه مخصوص استخراج (ASIC)
با گسترش شبکه بیت کوین و ماینرهای آن، امروزه استخراج بهصرفه آن فقط با تراشههای مخصوصی تحت عنوان ایسیک (ASIC) امکان پذیر است.
لایت کوین، بیت کوین کش، بیت کوین اس وی و زیکش از جمله دیگر ارزهای مطرحی هستند که استخراج آنها فقط با دستگاه ایسیک انجام میشود.
کلمه ایسیک مخفف عبارت «مدار مجتمع با کاربرد خاص» است، به این معنی که سختافزارهای آن فقط برای یک کاربرد مخصوص ساخته میشوند. بنابراین دستگاه ایسیک ماینر فقط برای ماینینگ طراحی میشود، نه کار دیگری.
برندها و مدلهای دستگاههای استخراج
دستگاههای استخراج مثل گوشیهای موبایل، در طرحها و مدلهای مختلف عرضه میشوند. مانند برندهای گوشی، برندهای تولیدکننده دستگاه استخراج هم از نظر اعتبار و محبوبیت متفاوت هستند. در حال حاضر پنج تولیدکننده برتر دستگاه ماینر به ترتیب عبارتند از:
- بیت مین (Bitmain) – تولیدکننده دستگاههای انتماینر (Antminer)
- کنان (Cannan) – تولیدکننده دستگاههای آوالون (Avalon)
- اینوسیلیکون (Innosilicon) – تولیدکننده دستگاههای ترمیناتور (Terminator)
- میکرو بیتی (MicroBT) – تولیدکننده دستگاههای واتسماینر (Whatsminer)
- ایبنگ (Ebang) – تولیدکننده دستگاههای ایبیت (Ebit)
مشخصات هر دستگاههای استخراج
هر دستگاه ماینر معمولاً فقط از یک الگوریتم رمزنگاری پیشتیبانی میکند (برخی از دستگاههای جدید از چند الگوریتم پشتیبانی میکنند). به این ترتیب، هر دستگاه فقط میتواند به استخراج تعداد معدودی ارز دیجیتال بپردازد. به عنوان مثال دستگاه استخراج «Antminer S17» فقط الگوریتم SHA-256 را پشتیبانی میکند که شامل بیت کوین، بیت کوین کش و تعداد انگشت شماری ارز دیجیتال دیگر میشود.
هر دستگاه استخراج دارای قدرت پردازش خاص است که به آن نرخ هش یا هش ریت (hash rate) میگویند. هر چقدر مقدار قدرت پردازش دستگاه بالاتر باشد، میزان بیت کوینهای استخراج شده بالاتر میرود. مثال: قدرت دستگاه Antminer S17 حدود 53 تراهش بر ثانیه (53TH/S) است.
دستگاههای ماینر برق زیادی مصرف میکنند، که هر چقدر بالاتر باشد، هزینه برق بیشتری را بر دوش ماینر میگذارد.
مزایای دستگاه استخراج در کنار مشکلات خرید و فروش آنها
دستگاههای استخراج ایسیک امروزه بخش بزرگی از صنعت ماینینگ را تشکیل میدهند. این دستگاهها از آنجایی که اختصاصی برای ماینینگ هستند، به صورت بهینه تولید میشوند و سودآوری به شدت بالاتری نسبت به دیگر سختافزارهای ماینینگ دارند. ایسیکها بلافاصله پس از تولید، آماده به کار هستند و هر کسی با حداقل دانش فنی میتواند آنها را راهاندازی کند.
با این حال، در عین مزیتهای زیاد، خرید و فروش دستگاههای ایسیک از چالشهای اساسی آن است.
به طور کلی و حداقل در این مقطع، خریدن دستگاههای ایسیک بسیار مشکل است. این دستگاهها اغلب به تعداد محدود تولید میشوند و تولیدکننده خیلی سریع و حتی در مرحله پیش فروش تمام آنها را میفروشد. بنابراین دستگاهها به دست واسطهها میفتند و با قیمتهای بسیار بالاتر به فروش میرسند.
فروش ماینرهای دست دوم به جای نو هم یکی از مواردی است که باید به آن توجه شود؛ دستگاههایی که عمر خود را کردهاند و هر لحظه امکان از کار افتادنشان وجود دارد. همچنین در بعضی از کشورها از جمله ایران، این دستگاهها (در زمان نگارش این مطلب) به صورت قاچاق وارد کشور میشوند و برخی فروشندگان بر تعهدات خود از جمله ضمانت یا زمان تحویل محصول پایبند نیستند.
علاوهبر اینها، در زمان عرضه یک دستگاه جدید، بازگشت سرمایه آن بسیار سریع است، اما زمانی که بدست مشتری میرسد، به دلیل افزایش سختی استخراج، تا حد زیادی بازگشت سرمایه کاهش مییابد.
از طرف دیگر قیمت ارز دیجیتال استخراجی هم در سودآوری تاثیر دارد. زمانی که سختی استخراج بالا برود و قیمت متناسب با آن رشد نکند، سودآوری ماینینگ کاهش مییابد.
همانطور که در بالا هم گفتیم، دستگاههای ASIC کاربرد دیگری به جز کار ماینینگ ندارند. بنابراین در صورت بلا استفاده شدن (عدم سوددهی در گذر زمان) فروششان به شدت مشکل خواهد بود یا حداقل با قیمت بسیار پایین از شما خریداری خواهند شد.
نکات مهم در انتخاب و خرید ماینر (ASIC)
خرید یک دستگاه ماینر میتواند ریسکهای زیادی را متوجه خریدار کند که مهمترینش ریسک کلاهبرداری است. امروزه در ایران از یک طرف به دلیل تحریمها و از طرف دیگر به دلیل مشکلات گمرکی، امکان سفارش مستقیم ماینر از تولیدکننده و واردات دستگاههای ماینر، برای اغلب افراد ممکن نیست. به همین دلیل بیشتر استخراجکنندگان از واسطهها دستگاه تهیه میکنند. برخی از این واسطهها شرکت و وبسایت فروشگاهی دارند و برخی دیگر افراد حقیقی هستند که معمولا در وبسایتهای درج آگهی مانند «دیوار» فعالیت میکنند.
به دلیل عدم قانونگذاری درست، نوپا بودن صنعت ماینینگ در کل دنیا و سودآوری ماینینگ، این فضا پر از افراد سودجویی است که سعی در سوءاستفاده از ناآگهی مردم دارند. بنابراین یافتن یک فروشنده معتبر و آگاه بودن از نحوه خرید و تست دستگاه از اهمیت ویژهای برخوردار است. در ادامه نکات مهمی را بازگو میکنیم که هر ماینر باید قبل از خرید دستگاه به آن توجه داشته باشد.
صدای بالای دستگاهها، حرارت بالا و محل نگهداری را در نظر داشته باشید
یکی از دلایل اصلی فروش دستگاههای ماینر، صدای طاقتفرسای آنهاست. برخی از افراد در ابتدا بدون در نظر گرفتن صدای بالای دستگاه استخراج، اقدام به خرید میکنند و بعد به دلیل نداشتن مکان مناسب و صدای بالای آنها مجبور به فروش میشوند. از طرف دیگر محل نگهداری ماینر باید کاملا بدون رطوبت و خنک باشد، چون دستگاههای استخراج حرارت بالایی تولید میکنند.
تست دستگاه استخراج بعد از خرید
برای تست یک دستگاه استخراج، بهترین کار این است که آن را راهاندازی کنید و به مدت 24 الی 48 ساعت به استخر استخراج متصل کنید و طی این مدت بر نحوه کار آن نظارت داشته باشید. برای نظارت بر وضعیت ماینر فقط کافی است در پنل مدیریت دستگاه، قسمت وضعیت (Status) را چک کنید.
هر دستگاه استخراج دارای چند هش برد (در بیشتر دستگاهها سه الی چهار عدد) است و هر هش برد تعدادی چیپ (Chip) دارد. قسمت Status در پنل مدیریت دستگاه استخراج، بهترین منبع برای اطلاع از وضعیت دستگاه است.
در مرحله نظارت و تست ماینر، باید اطلاعات زیر را در نظر داشته باشید که در قسمت Status ماینر قابل مشاهده هستند:
- مدت زمان کار ماینر از زمان روشن شدن (Elapsed)
- قدرت (هش ریت) در لحظه (GH/S)
- میانگین هش ریت (GH/avg)
- سرعت فن (FanSpeed) – برحسب دور بر دقیقه (معمولا روی 5,000 الی 6,000 قرار دارد.)
- فرکانس (Frequency)
- هش برد (Chain یا Device)
- چیپها (Chips یا ASIC)
- دما (Temp یا Temperature)
- وضعیت عادی و سالم (عدد 0 و Alive)
- وضعیت غیرعادی (نشان x و Dead)